Com a treballadores i treballadors cristians afirmem la dignitat inalienable de les persones i de la classe obrera de tot el món. En aquest camí de recerca de propostes i solucions dignes de la condició humana, volem estendre la mà a tothom des de la nostra opció pels empobrits. Ho volem fer amb la responsabilitat i l’esperança que troben el fonament en Déu i en les persones, dues causes que no es poden separar mai per a qui seguim a Jesucrist.

dimarts, 21 de febrer de 2017

XERRADA-COL·LOQUI DE L'EPO DE SANT BOI "EL DRET A DECIDIR SOBRE EL FUTUR DE CATALUNYA", amb en Quim Cervera

És una alegria poder informar-vos que un grup de cristians i cristianes pertanyents a parròquies i moviments apostòlics de la diòcesi de Sant Feliu i  compromesos en el món del treball i en diferents moviments socials, ens hem constituït com Equip de Pastoral Obrera de Sant Boi agafant el nom de Cristian@s en el món del treball. El propòsit de l'Equip és la difusió del estil de vida de Jesús de Natzaret, l'amor a totes les persones i la lluita contra l'exclusió i per una vida digna i plena per a totes elles.

Com a primera proposta hem dissenyat un calendari de xerrades-col·loqui mensuals sobre temes d’identitat obrera i d’actualitat (local, comarcal, global,...) per oferir-les a la ciutadania. Són sessions on -després d’una breu xerrada introductòria- la major part del temps es pot destinar a compartir experiències, amb la intenció de crear un espai d’escolta i de comunicació mútua per a la formació personal, i un àmbit comunitari on viure la solidaritat i la germanor per construir un món millor.

 La primera trobada ha tingut lloc el 16 de febrer de 2017, a les 19h.  a la parròquia de Nostra Senyora de Montserrat, amb l'assistència de 22 persones de diferents àmbits. Ramiro Pàmpols va fer la presentació de l'acte i va donar la benvinguda a totes i tots els assistents. Va remarcar el propòsit de la trobada que no és altre que donar espai per a la comunicació de tothom amb ple respecte a les diferències.

Seguidament Emili Ferrando va presentar el ponent, el sociòleg i teòleg Quim Cervera, membre de Justícia i Pau, que es va encarregar d'introduir el tema escollit: “El Dret a decidir sobre el futur de Catalunya”.  L'Emili va recordar que va ser precisament el Quim Cervera la persona encarregada de fer la primera xerrada de l'EPO de Badalona, ara fa 21 anys. Esperem que aquesta coincidència sigui un bon presagi per la continuïtat del nostre EPO.


El Quim va començar explicant la diferència que hi ha entre el concepte “dret a decidir” i “dret a l'autodeterminació”, amb una reflexió sobre els factors que influeixen en les diferents postures respecte al dret a decidir i la independència de Catalunya, o de les nombroses reticències sobre la qüestió. Factors que van des de l'origen i procedència de les persones, a la por als canvis socials, polítics i econòmics que poden venir. També va tenir un moment per posar de relleu que la Doctrina Social de l'Església defensa el dret a decidir de totes les nacions.

Tras la ponència, que va ser breu però molt enriquidora, es va obrir un debat entre totes i tots els assistents que va ser intens, engrescador i molt positiu, al crear-se un clima de confiança i respecte en el que tots els pensaments es van poder comunicar amb plena llibertat. Durant el debat es va evidenciar la necessitat de poder trobar moments per parlar sense por sobre el tema dret a decidir i les seves conseqüències. Es va evidenciar la falta de formació i coneixements que tenim al respecte i la influència dels mitjans de comunicació que mantenen la gent anestesiada. Es va insisir en què la independència de Catalunya, en el cas que els ciutadans així ho decidiren democràticament, hauria de garantir la justícia al mateix temps que la llibertad.


Caldrà el diàleg directe, pacífic i seré amb cada persona, promoure la capacitat de comprensió, d’escolta, i de ganes d’arribar a punts d’acord, de forma que la convivència no es trenqui. Sobretot caldrà avançar en una correcta i adequada informació i formació per poder votar amb ple coneixement de causa. La qüestió no és fàcil, i a la vegada és summament interessant i engrescadora. Estem mirant entre tots i totes de canviar d’etapa històrica i ens cal fer-ho bé. Estem recollint molta història, moltes lluites, moltes esperances del passat, per construir un nou present i una societat catalana de futur més digna, més justa i més fraternal.

A tres quarts de nou va concloure la sessió, amb moltes ganes de continuar aprofundint en el tema,  i amb un consell  del ponent, a manera de conclusió: “Hem de canviar la por per la confiança”.
Paqui Casino Lorite.
Membre de l’Equip de Pastoral Obrera de Sant Boi.


Agraïm al Quim Cervera que ens hagi permés adjuntar el contingut de la ponència a aquest article...Si voleu obtenir el contingut íntegre de la ponència , clickeu aquí

Cap comentari:

Publica un comentari