Com a treballadores i treballadors cristians afirmem la dignitat inalienable de les persones i de la classe obrera de tot el món. En aquest camí de recerca de propostes i solucions dignes de la condició humana, volem estendre la mà a tothom des de la nostra opció pels empobrits. Ho volem fer amb la responsabilitat i l’esperança que troben el fonament en Déu i en les persones, dues causes que no es poden separar mai per a qui seguim a Jesucrist.

dimecres, 16 d’octubre de 2013

COMUNICAT DE LA GOAC AMB MOTIU DEL DIA DEL TREBALL DIGNE

Els i les militants de la GOAC (Germanor Obrera d’Acció Catòlica) de les diòcesis de Barcelona i Sant Feliu, reunits en Assemblea els dies 5 i 6 d’octubre de 2013 volem expressar públicament que:

El 7 d’octubre hem celebrat la Jornada Mundial pel Treball Digne, un dret que actualment està en retrocés.
l Uns 200 milions de dones i homes estan desocupats. D’altres 870 milions, la quarta part de la població activa mundial, treballen, però els seus ingressos no els permeten superar el llindar de la pobresa (1,5 euros al dia per persona).
l La desocupació juvenil arriba a nivells alarmants a diversos països d’Europa i Àfrica Septentrional. La proporció d’ocupació informal supera el 40% a més de dos terços dels països emergents i en desenvolupament.
l El 80% de la població mundial no té cobertura adequada de seguretat social i a més del 50% li manca aquesta cobertura.
A Catalunya,
l Les darreres dades ens parlen d’1,6 milions de persones pateixen pobresa (un 21,9% de la població catalana).
l Des de l’inici de la “crisi”, s’han perdut 595.000 llocs de treball a Catalunya. El primer trimestre de 2013 hi havia 902.300 persones a l’atur.
l La desocupació és especialment preocupant entre la població jove: el 53,2% està a l’atur.
l La taxa d’atur femení és del 23,22% en un marc d’augment de l’economia submergida i de retallades socials escandaloses.

El Papa Francesc denunciava la causa d’aquesta situació amb tota claredat: “La societat és injusta si no ofereix a tothom un treball o si explota els treballadors[...] No pagar allò que és just, no donar feina, perquè només es veuen els balanços, només es veu quant profit en puc treure... això va contra Déu! Les persones són menys importants que les coses que produeixen beneficis per a aquells que tenen el poder polític, social, econòmic” (Homilia amb motiu del Primer de Maig de 2013).

Una gran part de l’economia ha estat substituïda per l’especulació, i el primer sacrificat és el treball, per tant, la classe obrera. El principi de “la primacia del treball sobre el capital” ha estat oblidat. Els treballadors i les treballadores són ara un “recurs” més.

Els i les militants de la GOAC, com a Església, afirmem que l’atur crònic, l’explotació laboral, la precarització de l’ocupació, els retrocessos en els drets econòmics, socials, culturals i ambientals, els acomiadaments, els ERO fraudulents, els desnonaments... no són qüestions tècniques. Són causes de sofriment de moltes persones, companys i companyes nostres.

Només un treball digne i decent realitza la vocació humana. Un treball que permeti a les persones satisfer les seves necessitats i ser felices. El treball ha de ser principi de vida.

Si no aconseguim aquest treball decent, posem en joc la dignitat de l’ésser humà, la construcció de la nostra humanitat i d’una societat feta a mida de les persones i, especialment, d’aquelles que més pateixen.

Conquerir el treball digne ha estat un repte fonamental per als militants obrers cristians que ens han precedit i, entre ells, el nostre fundador en Guillem Rovirosa. Els actuals membres de la GOAC, cristians i cristianes en el món obrer, manifestem el nostre agraïment pel seu testimoni. Ho volem fer continuant la seva lluita. Junt amb tots els col·lectius que la defensen avui, ens reafirmem en aquest compromís.

Barcelona, 7 d’octubre de 2013Cap comentari:

Publica un comentari