Com a treballadores i treballadors cristians afirmem la dignitat inalienable de les persones i de la classe obrera de tot el món. En aquest camí de recerca de propostes i solucions dignes de la condició humana, volem estendre la mà a tothom des de la nostra opció pels empobrits. Ho volem fer amb la responsabilitat i l’esperança que troben el fonament en Déu i en les persones, dues causes que no es poden separar mai per a qui seguim a Jesucrist.

divendres, 4 d’octubre del 2013

JORNADA MUNDIAL DEL TREBALL DECENT - 7 D'OCTUBRE


DECLARACIÓ 7 D’OCTUBRE DE 2013

Moviment de Treballadors-es Cristians d’Europa (MTCE)



El 7 d'octubre se celebra la Jornada Mundial pel Treball Decent. Com afirma la OIT, a més de generar un ingrés, el treball decent sintetitza les aspiracions dels individus durant la seva vida laboral.

En l'àmbit mundial, hi ha pocs indicis que es posi fi a la crisi de l'ocupació. Aquesta crisi ha accelerat la pressió sobre els salaris i les condicions de treball, i ha augmentat la bretxa de les desigualtats. Segons dades de OIT, més de 200 milions de menors es veuen obligats a treballar com a esclaus. Des de 2008 s'han perdut prop de 50 milions d'ocupacions; 205 milions de persones viuen sense ocupació a tot el món i cada lloc de treball perdut representa un drama humà. Uns altres 870 milions —la quarta part dels treballadors de tot el món— treballen amb ocupacions precàries, els ingressos de les quals no els permeten superar el llindar de la pobresa en les seves llars. 

A Europa la taxa de desocupació és del 11% i les ocupacions precàries s’eleven ja el 20%, segons dades d'Eurostat. La desocupació juvenil (22’8%) és alarmant i els mateixos joves pensen que no hi ha futur per a ells. Aquestes dades constaten que el món del treball i les famílies treballadores són avui el nucli del descontentament de les nostres societats. El treball, que és un bé fonamental per a les persones, s'està convertint en ocupació precària i indecent, que sacrifica als treballadors i treballadores al déu de la competitivitat i del mercat. Les persones i els seus drets es veuen sotmeses a les exigències d'una economia indecent i ens fan creure que això és alguna cosa natural, normal i necessari.

La solució per aconseguir la justícia social passa avui, per abordar el tema del treball digne de manera urgent. La consecució de la meta del treball decent en l'economia globalitzada, requereix l'adopció de mesures en el plànol europeu i internacional. Però constatem que la Unió Europea no posa en el centre de les seves decisions la situació de precarietat d'un enorme nombre de famílies en la majoria de les nostres nacions.

Davant aquesta situació, des del Moviment de Treballadors Cristians d'Europa (MTCE) volem fer una crida a les nostres Esglésies particulars i nacionals, i a la ciutadania en general, perquè prenguem consciència i ens comprometem a defensar la dignitat humana; és el moment de la participació, de la política, de la responsabilitat. Els treballadors i treballadores del món sencer hem d'alçar la veu reclamant el dret a un treball decent i a una vida decent. Hem de reivindicar, des dels nostres moviments i organitzacions, una economia al servei de la persona, un treball decent i condicions de vida dignes per a totes les persones i famílies. Com ens recordava recentment el Papa Francisco:

“La societat no és justa si no ofereix a tots un treball o explota als treballadors. El treball ens dóna la dignitat! Qui treballa és digne, té una dignitat especial, una dignitat de persona. (…) “No pagar el just, no donar treball, perquè només es veuen els balanços, només es veu quant profit puc treure... Això va contra Déu! Les persones són menys importants que les coses que produeixen benefici pels quals tenen el poder polític, social, econòmic”. 

(Homilia del Papa Francisco.
1 de maig de 2013)

Ens unim als qui reclamen una Europa amb una forta dimensió social i urgents polítiques per reactivar l'economia i la creació d'ocupació i ocupació digna i amb drets. 

S'ha de lluitar per l'extensió dels drets socials al conjunt de la població mundial (…)

Estem disposats a difondre i estendre una nova mentalitat social i política. Una manera de viure que visibilitzi que un altre món, una altra política i una altra economia són necessàries i possibles i que ja els estem realitzant i construint
, des de la fe en Jesucrist i el seu Evangeli.


Extracte de la Declaració final de
 l'Assemblea General del 
Moviment Mundial de Treballadors Cristians (MMTC).
Haltern, Alemanya, juliol de 2013 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada