Ja ens anuncien que aquest 2015 s’ha tancat, per segon any consecutiu, amb un descens de l’atur augmentant el nombre de persones treballadores. No obstant, ja ho vam analitzar el curs passat des de la POC: darrera de la notícia que l’atur disminueix ens hem de preguntar quants llocs de treball indefinits s’han destruït i han estat substituïts per llocs de treball precaris. Cada vegada ens trobem més persones excloses del sistema econòmic, d’altres amb unes condicions laborals penoses, i joves que continuen patint una falta angoixant de perspectives. Persones amb treballs més precaris i amb una situació de més vulnerabilitat.
I en comunió amb l’Església, situats en la convocatòria a l’Any de Jubileu de la Misericòrdia (Misericordiae vultus), el papa Francesc ens recorda e insisteix en que l’Església:
«tenim la responsabilitat de ser en el món signe viu de l’amor del Pare (n.4), d’obrir els nostres ulls per a mirar les misèries del món, les ferides de tants germans i germanes privats de dignitat, i ens sentim provocats a escoltar el seu crit d’auxili. Que les nostres mans estrenyin les seves mans, i apropem-los a nosaltres perquè sentin la calor de la nostra presència, de la nostra amistat i de la fraternitat. Que el seu crit es torni el nostre crit i junt puguem trencar la barrera de la indiferència» (n. 15).
No es pot separar Justícia i Misericòrdia, diu el Papa, sabent que el fonament de la justícia és l'amor misericordiós.
Per tot això, enguany hem volgut abordar, com a prioritat de treball de la POC, la nostra lluita per un treball decent, com la resposta davant tota aquesta precarietat que ens ha de portar a l’alliberament de les persones més empobrides.
A la Jornada d’Estudi volem mirar aquesta realitat sagnant en clau d’esperança. Hem tingut els testimonis previs d’unes quantes persones que ens han ofert la seva lluita per un treball decent. Per tant, la Jornada serà una continuació en l’aprofundiment, des de la nostra fe en Crist, d’aspectes sobre el treball decent: què és el treball decent, quin sentit té el treball decent en la realitat actual del món obrer, quina és la nostra militància obrera i cristiana davant la lluita per un treball decent i quines són les possibles accions per fomentar aquest treball decent.
Tot aquesta feina no la farem sols i soles. Ens acompanyarà i guiarà en Imanol Zubero, doctor en Sociologia, especialitzat en sociologia del treball i diplomat en Teologia per la Universitat de Deusto.
Així doncs, un any més rebem la Jornada d’Estudi de la Pastoral Obrera de Catalunya (POC). Amb la alegria de trobar-nos militants dels moviments, col·lectius, comunitats i parròquies esperem celebrar aquesta jornada per a reflexionar, dialogar i pregar el sofriment que estan patint persones i famílies del món obrer, per a retornar-los l’esperança i oferir la proposta de vida de Jesucrist.
Us animem a participar de la vostra Jornada de reflexió, compromís i celebració. I que feu extensible aquesta invitació a altres persones que comparteixen les mateixes inquietuds, lluites i preocupacions en el món obrer.
Us esperem el proper dissabte 20 de febrer per treballar cap a un nou projecte de vida, una Bona Nova que, com diu el Papa Francesc, ens faci “defensar la dignitat que ens dóna el treball”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada