Com a treballadores i treballadors cristians afirmem la dignitat inalienable de les persones i de la classe obrera de tot el món. En aquest camí de recerca de propostes i solucions dignes de la condició humana, volem estendre la mà a tothom des de la nostra opció pels empobrits. Ho volem fer amb la responsabilitat i l’esperança que troben el fonament en Déu i en les persones, dues causes que no es poden separar mai per a qui seguim a Jesucrist.

dimecres, 2 de juliol del 2014

CONCERT SOLIDARI PER RECUPERAR L'ESCULTURA "40 ANYS HAISSA", 6 de juliol


Com recordareu el passat mes de maig us anunciàvem una iniciativa que des de l’àmbit cívic de cívic de Badalona, un grup de ciutadans, ciutadanes i entitats encapçalada per l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo i la Fundació Ateneu Sant Roc i en la que hi participa l’Equip de Pastoral Obrera de Badalona-Sant Adrià (EPO Badalona-Sant Adrià) s’han proposat rescatar l’escultura que va ser escollida en un concurs per donar homenatge a les víctimes.

El proper diumenge 6 de juliol, el grup musical MUNU (http://www.munu.cat/farà un concert gratuït per aquesta causa. Serà  la platja de Badalona (davant l'estàtua de Roca i Pi) a les 8 de la tarda.

dimarts, 1 de juliol del 2014

EQUATORIANS A CATALUNYA APORTEN UNA NOVA PERSPECTIVA SOBRE LA SITUACIÓ DELS IMMIGRANTS (taller impartit a l'ACO)

El passat 19 d'abril, Dissabte Sant, en la trobada de Setmana Santa del moviment ACO vam realitzar el taller "Impacte psicològic de la immigració davant la desocupació laboral" preparat per 'Associació d'Equatorians, Ecu-Integration, i amb la participació de la Comissió d'Assumptes Migratoris del Moviment Aliança País Catalunya. 16 persones vam conversar sobre la situació social, econòmica, humana i familiar dels equatorians que arriben a Catalunya, els que ja hi viuen (alguns 15 o més anys) i els que es plantegen tornar per la falta de treball. 

Què observem 
-        L'acollida informativa i orientativa a l'immigrant és insuficient (fins i tot per als nadius), cada persona s'ha d'espavilar sola. Les institucions, administracions i les persones que hi treballen (sovint, cal millor relació humana i atenció al públic) haurien d'informar, formar i orientar amb claredat dels tràmits necessaris als que arriben d'un altre país. Així podran comprendre les normes, els costums, la llengua i la història del país d'acollida. 
-        La situació d'atur i treball precari agreujada en els treballadors estrangers, que senten rebuig i culpabilització per la falta de treball i d '"ús indegut o privilegiat" dels serveis socials. 
-        Algunes famílies volen tornar a l'Equador per la falta de treball, però els seus fills els retenen ja que han fet la seva vida i amistats aquí. Abans, en arribar la primera persona estrangera a Catalunya havia de lluitar per portar la seva família (la família estava dividida), ara es pot tornar a dividir causa que els pares marxin i els fills es quedin. 

Què denunciem 
-        Les injustícies que crea la llei d'estrangeria i les normes més estrictes que es preparen (control en els locutoris, atenció sanitària, renovació targetes de residències i altres). 
-        El suport del govern d'Espanya a les polítiques europees de restricció de la mobilitat de treballadors, que són hipòcrites davant la gran facilitat de mobilitat de capitals. 
-        Els CIES i els maltractaments, il·legalitats i injustícies que es donen en ells. 
-  Els poders financers i econòmics que han elaborat aquesta "crisi" en favor de l'acumulació de més capital per interès propi, que està tenint conseqüències molt negatives per a les persones i famílies del món treballador, tant nadiu com estranger (el president d'Equador, Rafael Correa, denuncia que el "capital financer està per sobre del capital humà", quan hauria de ser al contrari). 
-        La privatització i burocratització dels serveis nacionals. 
-        L'ús desproporcionat i distorsionat de la llei. 
-        El control dels estrangers en el sistema públic de protecció d'atur. 
-    La "Postil·la de l'Haia" o tràmit burocràtic per impedir a la pràctica les acreditacions de solteria i de càrregues familiars en el subsidi d'atur. 
-  L'actuació del Banc Pichincha de matriu equatoriana i amb fitxa bancària del Banc d'Espanya, que avui dia segueix executant desnonaments provocant la protesta a les seves seus dels afectats. D'aquesta manera, el Banc Pichincha contradiu l'ordre del president Rafael Correa sobre la praxi ètica de l'actuació bancària equatoriana. 

Què valorem i per què apostem 
-        Els processos d'integració que impulsen diferents entitats socials, culturals i religioses (parròquies, congregacions religioses, moviments cristians, etc.). Reconeixem l'aportació que els treballadors estrangers estan fent a les empreses del país i per tant al desenvolupament econòmic. Creiem que per a la mateixa integració cal ser fidels a les pròpies tradicions i arrels. 
-        Reconeixem conjuntament els valors i qualitats i també els errors i límits o defectes de la manera de ser dels diferents pobles. De vegades, establim estereotips i generalitzacions sobre la manera de ser de cada cultura i país. Si això no s'evita o s'ignora, pot arribar a extrems racistes perillosos i manipulables per grups d'ultradreta. La xenofòbia, les expulsions de centres, d'espais públics i el tractament desigual a l'hora de mirar i tractar els immigrants, produeix en ells por i sentiments de marginació. A vegades s'han sentit també utilitzats per partits polítics pel seu interès. 
-        Experimentem que tots som iguals en drets i deures, que som germans/es i que les diferències culturals ens enriqueixen enormement com a persones i com a país. La vida es pot viure de moltes maneres i al relacionar-nos amb altres persones d'altres cultures podem millorar moltes de les nostres formes de ser i aprendre dels altres. 
-        Exigim poder votar almenys en les eleccions locals i autonòmiques per als que tinguin targeta de residència. La impossibilitat de votar és una falta de democràcia i de respecte. 
-        Apostem per una major obertura i sensibilitat humana i cultural, per augmentar el grau de convivència i de fraternitat entre tots. 
-        Seguir relacionant-nos per seguir involucrant-nos i així comprendre’ns millor, ajudar-nos mútuament en les nostres necessitats socials, humanes, culturals i religioses. Podem conjuntament construir una Catalunya nova i plural que segueixi la seva tradició de respecte a les diferents identitats i d'acollida. 
-        Valorem el foment de la democràcia participativa que fan els governs progressistes llatinoamericans (com Rafael Correa a Equador). 


Comunicat Asociación de Ecuatorianos Ecu-Integration i ACO (Acció Catòlica Obrera) - 25/05/14